Chocolade

Chocolade:
Chocolade heeft als hoofdbestanddeel cacao. Cacao wordt gewonnen uit cacaobonen die groeien in cacaobomen (Theobroma Cacao). Deze groeien in tropische streken rond de evenaar in verschillende landen. Ieder jaar levert 1 cacaoboom circa 1 a 2 kg cacaobonen. De cacaobonen worden, met het vruchtvlees dat er nog aanzit, door schimmels en bacterien gefermenteerd. Hierbij loopt de temperatuur op tot 50 graden. Deze fermentatie duurt ongeveer vijf dagen.

De kiem van het zaad wordt gedood en de kleur van de bonen verandert van paars naar bruin. Ten slotte wordt door het fermenteren de smaakvoorbereiding voor de chocolade gevormd. De bonen worden in de zon gedroogd, of in drooghuizen. De gedroogde bonen worden vervolgens geexporteerd. Bij aankomst worden de bonen van diverse oorsprong gemengd, om een egale smaak te krijgen. De bonen worden vervolgens gereinigd: takjes, touw, steentjes en dergelijke worden eruit gehaald.

Daarna worden de bonen geroosterd in draaiende trommels bij een temperatuur tot 140C. De temperatuur en duur bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de cacao. De geroosterde bonen gaan vervolgens door een breker. De dop breekt open en wordt weggeblazen zodat alleen de kern (nib) overblijft. De kernen worden in de cacaomolens fijngemalen tot een dikke vaste pasta. Dit heet de cacaomassa. Uit dit product kan het vet onttrokken worden. Dit heet de cacaoboter. De dikke, harde klomp die overblijft, wordt vermalen tot magere cacao, of cacaopoeder.

Weetjes over chocolade:
In de tijd van de azteken werd chocolade gebruikt als medicijn.
De naam van de boom Theobroma cacao betekend Voedsel van de goden.
Melkchocolade is de meest gegeten chocolade ter wereld.
Het 'goed' gevoel dat toegeschreven wordt aan chocolade heeft geen wetenschappelijk bewijs. Dit wordt toegeschreven aan de aanwezigheid van fenylethylmine.
Chocolade kan licht bloeddrukverlagend werken door de cacao.

Welke chocolade is te koop bij Koffie Thee & Zoet:
Er worden bonbons verkocht die u zelf kunt samenstellen, er is keus uit meer dan 20 soorten van Chocolaterie Albert.
Verder wordt er allerlei chocolade verkocht en zijn er chocoladecadeau's aanwezig.

Cadeau's:
Er zijn vele cadeau's aanwezig.
De welbekende koffie,thee en chocoladeboeketten zijn er. Ook vind u theeglazen, koffieglazen, theefilters en zeven. Er staan samengestelde cadeau's voor u klaar maar vind u het leuker om zelf een cadeau samen te stellen kan dit zeker ook. Cadeaus worden altijd leuk voor u ingepakt.
U kunt ook een cadeaubon kopen. U kunt zelf het bedrag aangeven en een boodschap schrijven. De enige voorwaardes zijn dat de bon in 1 jaar ingewisseld moet worden en dat er geen contant geld word teruggegeven.

Kerstpaketten:
U kunt uw kerstpakket door Koffie Thee & Zoet laten maken, in samenspraak bepalen we wat er in gewenst is. Ook het budget is bespreekbaar.
Wilt u een kerstpakket samenstellen voor bijvoorbeeld uw mantelzorger, familielid of zorgverlener?
Dit is ook mogelijk als dit bijtijds is besproken. Vraag gerust naar de mogelijkheden.